Een paar maanden geleden, tijdens de donkerste maanden van 2020, begonnen we met het verkennen van allerlei soorten ambachten/crafts. Deels om iets te doen te hebben als het pikdonker was en buiten regende, maar ook om onze nieuwsgierigheid te voeden door steeds nieuwe dingen te leren.

In normale tijden hielden we ervan om allerlei soorten workshops en lessen bij te wonen. Nu is dat noodgedwongen veranderd naar online leren en boeken – ja, ik ben nog steeds dol op echte papieren boeken! Zeep was een van de dingen die ik jarenlang wilde proberen, maar het uitgebreide proces maakte me een beetje onzeker omdat je in sommige fasen heel voorzichtig moet zijn.

Gelukkig was Joeri ook aan boord en heeft hij veel meer ervaring met het omgaan met hete keukenspullen, het mixen van enge producten en het analyseren van processen. Dus gingen we samenwerken en terwijl hij alles las over de verschillende processen en belangrijke overwegingen, dook ik in de wereld van etherische oliën en het mengen van geuren. Samen hebben we eerst het smelten en gieten van zeep geprobeerd en later zowel het warme als het koude proces.

Deze twee bars zijn speciaal gemaakt voor de honden, volgens een recept uit het boek: Natural soap making book for beginners by Kelly Cable. Alleen voor de geur suggereerde het boek essentiële oliën van Geranium en Cederhout, maar we gebruikten een mix van een beetje YlangYlang + Geranium + Atlasceder + lavendel. We gebruikten siliconen mallen in plaats van een grote bak, waarbij je de zeep moet snijden en de zeep er na 48 uur uit krijgen was nog steeds een beetje lastig, dus het oppervlak van de bodem is niet erg glad, maar het werkt.
In de laatste fase moet de zeep 4-6 weken uitharden, dat is nu ongeveer klaar, dus we kunnen deze zeep testen! Ik ben er vrij zeker van dat ik veel enthousiaster ben over het testen van zeep dan mijn honden … hihi. Badtijd is nooit hun favoriet, ze houden gewoon van de stinkende geuren van het bos

PS: de letters werden ongeveer 24 uur na het gieten van de zeep met de hand gedrukt. Ik heb er mijn lederstempels voor gebruikt. Niet hoe het moet, maar goed genoeg :-).

Write A Comment