Tie-dye is overal en net als de geur van muggenspray, doet het me denken aan eindeloze zomers uit mijn kindertijd en scoutskampen. Oh, nostalgische gevoelens en gelukkige herinneringen! Niets anders schreeuwt zoveel vrijheid, vreugde, warme zomerdagen en plezier als tie-dye en ik hoop echt dat deze generatie kinderen het net zo zal koesteren als wij in de jaren 80 en 90!

Hoewel winkels natuurlijk ook kleurrijke items aanbieden, denk ik dat het grootste plezier is om zelf aan de slag te gaan. Experimenteren, je hand vuil maken en nieuwsgierig zijn naar wat het eindresultaat zou kunnen zijn. Zelfs na al die jaren was het een waar plezier om een middag met inkt en stof te spelen om voor de doggies een bandana te maken. En ja, maar twee want meer stof kon ik niet vinden haha. Dit katoen was trouwens van een proefrokje dat ik op school maakte toen ik 14 was!

Stap voor stap:
Eerste stap: alle gereedschappen en materialen op hun plaats krijgen. Ik heb 2 bandana’s gemaakt, al aan elkaar genaaid, maar je kunt zelfs een vierkant stuk wit/licht katoen nemen zonder het zelfs maar te naaien. Je zou zelfs kunnen kiezen voor franjes aan de randen.


Je hebt ook nodig:

– handschoenen
– elastiekjes
– textielverf.

Ik had een paar oude flessen die je moet mengen met zout en een fixeermiddel, maar er zijn modernere en helder gekleurde oplossingen verkrijgbaar. Mijn kleuren zijn niet super fel en het blauw was na al die jaren een beetje droog.

Stap 2: Op zoek naar een patroon of gewoon op goed gevoel en de elastiekjes heel strak op de stof trekken. Ik vond wat inspiratie online, maar deed het uiteindelijk gewoon op de ouderwetse manier.

Ik begon met het gieten van stukjes verf op de bandana’s en liet er later een paar voor een langere tijd in weken.

Lekker smodderen 🙂

Het blauw dat al wat moeilijk deed was niet meer zo goed te zien als vroeger, dus ik heb wat nieuwe verf gemengd en opnieuw geweekt. Als je verse verf in felle kleuren koopt, heb je waarschijnlijk helemaal geen problemen, maar persoonlijk hou ik van deze iets minder chemisch ogende kleuren.

Een andere reden om bij deze kleuren te blijven, was dat de bandana’s nu passen bij de zelfgemaakte katoenen leiband die we een paar jaar geleden maakten.

Het enige wat ik nu moet doen is een ander stuk stof vinden zodat ik een derde bandana kan maken zodat al mijn honden helemaal klaar zijn voor de zomer!

Write A Comment