Handgemaakte lederen sleutelhanger atelier Fenne.be, www.DOGvision.be

Wachten lijkt soms een eeuwigheid te duren, nietwaar? Maar na weken van voorbereiden, dromen, uitkijken, en vooral ook praktische dingen regelen, was daar eindelijk De Grote Dag- oftewel het langverwachte moment dat ik de sleutel kreeg van mijn nieuw atelier.

De zelfgemaakte sleutelhangers lagen al een tijdje klaar, alles van verf tot leder stond in dozen te wachten op de verhuis, en ik maakte zelfs al een schaalmodel ter voorbereiding van de indeling.

Na het officiële gedeelte met stapels papierwerk, de officiële overhandiging van de sleutels en de laatste handtekeningen, propten we zoveel mogelijk spullen in mijn auto. Een paar meubeltjes, de schildersezel, papier, verf, een werktafel die ik recent tweedehands vond en zoveel meer. Jaja die goede oude Peugeot weet van aanpakken!

Maar ik duwde met heel veel enthousiasme de voordeur nog maar open en merkte reeds dat er iets mis was…
Volgens het contract en de Zweedse gebruiken, lever je een pand volledig gepoetst op. Deep cleaning is de standaard en je doet dat als verkoper ofwel zelf, ofwel huur je daarvoor een firma in. En ik stond daar in het deurgat met een hoop dozen in mijn handen, in een gebouw dat niet enkel behoorlijk onfris rook maar gewoonweg smerig was. De vorige eigenaars hielden zo te zien van rijst en pareltjes. Ze hadden een zwarte, kortharige hond en voelen vast niet dezelfde schaamte als ik zou ervaren als de mensen na mij snotvodden achter de verwarming zouden vinden. Ik was al bijna verwonderd dat er geen fles vervallen melk in de ijskast stond te stinken.

Ja, we hebben even gevloekt. Ik poets eigenlijk wel graag, maar afspraak is afspraak, nietwaar? Toen we ons huis kochten bijvoorbeeld, werden we voor de overhandiging van de sleutel uitgenodigd voor een post-schoonmaak-inspectie. Dat we nu tevergeefs op die uitnodiging bleven wachten, was duidelijk een rode vlag. Dus moest je ooit in Zweden iets kopen, check dit dan zeker. In principe kunnen we een schoonmaakploeg inhuren op kosten van de vorige eigenaars, maar daarop wachten zou me enkel nog meer tijd kosten. Tijd die ik veel liever in mijn werk steek.

Dus, aan de slag dan maar! Voor de vorm had ik een paar vodjes bij en wat afwasmiddel. Je weet wel, om de theekopjes te kunnen schoonmaken tussen het werken door. Ver kwamen we daar niet mee haha. Gelukkig bevindt het atlier zich aan de rand van het dorp en niet ergens ver weg in de bossen, dus de supermarkt is praktisch om de hoek. Terwijl we een lijstje maakten van wat we nodig hadden (een emmer, dweil, schuurmiddel, schuursponsjes, …), kwam er onverwacht maar Oh zó welgekomen, nog een bericht binnen: er stond in de supermarkt een pakket op me te wachten, en die zending had geen betere gelegenheid kunnen bedenken om te arriveren dan dit ietswat desperaat moment.

Thomas stofzuiger Aqua pet & family, review, stofzuiger zonder stofzak test, huisdieren en schoonmaken, www.DOGvision.beThomas stofzuiger Aqua pet & family, review, stofzuiger zonder stofzak test, huisdieren en schoonmaken, www.DOGvision.be

Van Thomas stofzuigers kregen we de kans om de Aqua pet & family te testen en reviewen, een stofzuiger zonder stofzak, met een watersysteem speciaal voor de aanpak van huisdierenharen. Niet alleen was ik super nieuwsgierig, want ik had nog nooit dergelijk type stofzuiger gebruikt, Mr. Thomas was ook meer dan welkom in de strijd tegen de smerigheid!

Ok, stap 1: de handleiding lezen. Mr. Thomas is niet zo makkelijk als mijn oude Henry waar je gewoon af en toe de stofzak vervangt en waarvan de extra stukken al jaren geleden opgeslokt werden door de plooien van de tijd. Mr. Thomas heeft trouwens óók de optie om een stofzak aan te sluiten, maar ik wilde toch graag meteen het anti-geurtjes systeem met water testen. Het was nodig, zeg maar.

Je kuist dan niet nat, maar doordat het vuil in een bak met water opgevangen en gefilterd wordt, verspreiden geurtjes en allergenen zich niet verder. Ideaal leek me dat. Het nat kuisen, wat ook kan, leek me beter in een volgend stadium.

Thomas stofzuiger Aqua pet & family, review, stofzuiger zonder stofzak test, huisdieren en schoonmaken, www.DOGvision.be

Stap 2: de stofzuiger in elkaar puzzelen, een kop uitkiezen, een liter water in het reservoir voorzien en voila, klaar voor actie.

Het is me nog niet helmaal duidelijk mondstuk precies welk doel dient, but I made it work :).

Op gebied van stofzuigers ben ik niet zo heel erg moeilijk denk ik, maar er zijn 2 dingen waarvan ik stiepelzot word: een veel te korte kabel en gebrek aan power. Twee zaken die bij Mr. Thomas geen probleem zijn. De kabel is 8m lang en zelfs het stof tussen de houten vloeren en van achter de verwarming kwam vlot mee, oef! Een paar achtergelaten haarspeldjes, pareltjes en een plastic spin zorgden hier en daar voor een hoop geratel (Sorry Thomas), maar gelukkig veroorzaakten ze verder geen schade.

Ik las dat je na ongeveer 30 minuten stofzuiger, het resevoir moet verversen. Maar wat op een kwartier opgeslorpt werd, maakt je misschien duidelijk hoe vuil het hier was:

Thomas stofzuiger Aqua pet & family, review, stofzuiger zonder stofzak test, huisdieren en schoonmaken, www.DOGvision.be

Ik kan je verzekeren, zoveel vuil heb ik sindsdien niet meer gezien. Regelmatig ga ik even over de vloer voor ik begin met werken en dan heb ik water met wat hondenharen en af en toe een beetje zand of berkenzaadjes. Allemaal nog herkenbaar in plaats van de gore brei die je hierboven kon waarnemen.

De kast die je op de foto hieronder ziet, vond ik trouwens binnenin een andere opbergruimte, toffe vondst he!

Thomas stofzuiger Aqua pet & family, review, stofzuiger zonder stofzak test, huisdieren en schoonmaken, www.DOGvision.be

Ondertussen is de stofzuiger zo’n twee weken in gebruik en een blijver zonder twijfel maar zoals elk product, komt ook deze met voor-en nadelen die ik uiteraard graag met jullie deel. De vraag van Thomas stofzuigers was immers een eerlijke test.
Mijn keuze viel op de Aqua + Pet & Family omdat dit model zowel nat als droog kan schoonmaken, iets dat me handig leek voor een atelier waar ook honden rondhangen. Behalve dit model heb je ook nog de Cycloon Hybrid Family & Pets en de Boxer stof-en waszuiger. Op de keuzehulp-pagina kan je een overzicht vinden van de verschillende modellen en hun specifieke eigenschappen.

Voordelen:
-Aqua systeem dat nare luchtjes tegen gaat en pollen/mijten/fijnstof vangt. Hoe vaak ik al niet naar oplossingen zocht, maar die dan ofwel extra kosten met zich meebrengen (de stofzak veel vaker vervangen), onhandig zijn (waspoeder opzuigen), of chemische geuren verspreiden (stofzuigerbolletjes). Met drie honden en creatief werk, is een fris huis en/of werkplek echt een aandachtspunt en soms ook een struikelblok.
-Veelzijdig: je kan zowel nat als droog stofzuigen.
-8meter snoer.
-Makkelijke selectie van verschillende standen.
-De slang is makkelijk te monteren en demonteren wat opbergen vergemakkelijkt, de zuigslang is telescopisch.
-Het vuile water spoel je makkelijk door. Ik haalde er natuurlijk wel de haarspelden, legoblokjes en andere objecten uit.
-Verschillende mondstukken voor oa tegels, houten vloeren, moeilijk bereikbare hoekjes.

Nadelen:
– De stofzuiger is vrij zwaar en niet super compact. Voor mij is dat (voorlopig) geen probleem, maar als gewicht en volume een belangrijk criterium zijn, dan bekijk je misschien best een paar alternatieven.
– Als je even *oeps* de rijst omver stoot, dan zuig je dat niet in 1-2-3 op. Je moet immers, tenzij je de stofzak installeert, eerst water vullen, het reservoir in de stofzuiger plaatsen, het deksel sluiten en nadien ook alles ledigen en reinigen. De Thomas Pet & family hybrid heeft zowel een droog reservoir als eentje om met water te vullen, en is eerder het type dat op hectische gezinsmomenten sneller paraat staat dan de Aqua versie die ik heb.
-Indien je zoals ik nogal oldschool bent, dan heb je even tijd nodig om de handleiding te lezen. Mr. Thomas Aqua is niet moeilijk of tegendraads, maar hij vraagt iets meer begrip dan gewoon “stofzak erin + op de knop duwen”.
– Wanneer je nat kuist, kan je niet eender welk kuisproduct toevoegen, dat is jammer. Er zit trouwens wel een flesje bijgeleverd met het aanbevolen product.
-Persoonlijk prefereer ik een kabel die je handmatig kan oprollen, maar dat is bijna een detail. Ik ben gewoon onhandig met automatische snoeropwikkeling.

Zo, dit was mijn spreekbeurt euh review 🙂
Mr. Thomas gaat de komende tijd verder gebruikt en getest worden, maar tot nutoe stelt hij me zeer tevreden. Moest je echter nog vragen, opmerkingen of ervaringen hebben, let me know!

Recent vond ik deze oude zetel in de loppis en ik ga eens kijken of Thomas de vlekken kan aanpakken.

Thomas stofzuiger Aqua pet & family, review, stofzuiger zonder stofzak test, huisdieren en schoonmaken, www.DOGvision.be

 

3 Comments

  1. Zo licht en fris geschreven! Leest alsof je spit spot door het huis danste met behulp van Thomas. Love it.

  2. Yep, mijn nieuwsgierigheid heb je ook aangewakkerd naar Thomas, de nieuwe huisman. ;-D
    Dus ik volg zeker en vast het verder verloop van jullie avonturen samen.

    En heeeey, zijn jullie met inboedel en alles verhuisd? Of gewoon een extra werk- en creëer huis er bij voor jou/jullie?

    Veel succes toegewenst in ieder geval!!

Write A Comment