Van vroege vogels tot nachtbrakers, we hebben het allemaal, dus je kan je al voorstellen wat een uitdaging het was om ochtendroutinete vinden die voor iedereen werkt.

Mogwai is de enige hond uit de huidige roedel die als puppy bij ons arriveerde, dus ze groeide gemakkelijk in de gewoonten die we al hadden met Ziggy en Ravasz (onze twee oudere honden toen). Toen Oona als slungelpuber van 5 maanden oud arriveerde, was het februari, één van de koudste maanden van het jaar hier in Zweden. En ze was zo lek als een zeef. Afgezien daarvan voelde ze zich ’s ochtends vaak misselijk en had ze meteen eten nodig. Het mooie was dat ze ons tenminste wakker maakte als ze moest gaan, die waarschuwing kregen we overdag niet. Na alle worstelingen en moeilijke nachten (en ochtenden) met Oona, was Lizzie easy peasy. Toen ze eenmaal thuis versus tuin/buiten begreep, werd ze zelfs uitermate kieskeurig over waar en hoe, wat betekent dat ze kan besluiten om zaken over te slaan op regenachtige dagen. Maar goed, als we een lange wandeling maken, kan ze de bosjes niet weerstaan, eender wat voor hondenweer het is.

Hoe onze routine er nu uitziet (het verandert een beetje met de seizoenen): 7.00- 7.30 Joeri staat op, gaat vaak eerst douchen terwijl de honden nog liggen te dutten. Ze kennen zijn gewoonten zo goed dat ze weten wanneer ze moeten opstaan ​​en naar de deur moeten rennen. Maar tot dat magische moment zou geen enkel geluid verklappen dat ze naar je kijken. Voor ons is dit hemels. We hebben 3 zeer actieve honden, maar ze houden van een goede, langzame ochtend ? Als Joeri als eerste opstaat, maakt hij meestal een korte wandeling langs het pad aan ons huis en geeft ze dan eten. Ik ben meestal wat later maar ik ben ook geen ochtendmens dus ik doe gewoon de voordeur open en laat ze even in de tuin spelen hihi. Ondertussen maak ik hun eten klaar. Na het ontbijt gaan ze weer slapen. Indien mogelijk in de zon. En als ik nog slaap, kruipen ze tegen me aan. Allemaal superstil, ze bewegen niet eens als ik opsta. Ik hou enorm van die momenten en geef ze altijd een kus.

Vanaf hun eerste dag hier, of het nu een puppy of een oudere hond is, laat ik hen minstens een uur na het ontbijt rusten. Op een gegeven moment wordt Lizzie wakker met een volledig opgeladen batterij. Hongerig naar actie zoekt ze Oona. Ik heb dit een paar keer gezien en het is subtiel maar geweldig hoe ze communiceren. Op de een of andere manier laat ze zien dat ze wil spelen, door de manier waarop ze langs Oona loopt. Dan rennen ze naar boven en worstelen ze op het bed 🙂

Hier in Zweden verschilt ons ritme net zo sterk als de uren licht dat we op een dag hebben. In de zomer zijn we vaak vroeger op en maken we voor de hitte een lange wandeling of gaan we zwemmen, en herhalen we dit nog een keer ’s avonds. Tussendoor spelen ze dan wat in de tuin. Tijdens de donkere wintermaanden is er slechts voor 1 stevige wandeling tussen de middag tijd of spelen ze in de tuin. Net zoals op hete dagen, moeten we ook bij zeer koude dagen inschatten wat haalbaar is qua beweging.

Write A Comment