Fenne + camera | www.DOGvision.be

De meest gestelde vraag in mijn mailbox is zonder twijfel deze:
“Welke camera moet ik kopen?”

Dat is een behoorlijk essentiële vraag natuurlijk en hoewel ik jullie een pasklaar antwoord schuldig moet blijven, wil ik toch heel graag wat tips mee geven.

1. To Spiegelreflex or not to Spiegelreflex?
Een kiekje schieten met een compact toestel of een gsm, daar is helemaal niets mis mee. Integendeel, het zijn lichte toestellen die bijna iedereen bij de hand heeft- ideaal om geen moment te missen. En toch, wanneer het gaat om kwaliteit, scherpte, kleurdiepte en de mogelijkheid om precies die beelden te maken die je in gedachte hebt, zou ik zonder te verpinken voor een spiegelreflex gaan (tenzij iemand me een middenformaat camera cadeau wil doen natuurlijk).

Een spiegelreflex (of DSLR) is zwaarder en groter en je kan er allerlei objectieven bij kopen zoals bijvoorbeeld deze. De instelmogelijkheden, objectieven, modellen en merken kunnen je even doen duizelen, maar in de volgende puntjes zal ik proberen je door de bomen het bos weer te laten zien.

2. Welk merk?

De tijd van de Nikon aanhangers versus de Canon hooligans is wat mij betreft voltooid verleden tijd. Ik heb ‘mijn’ merk sinds ik als student fotografie de goedkoopste kit kocht voor mijn studie. Sindsdien kreeg zo nu en dan een objectief of een body een upgrade, maar eenmaal je een investering doet, wissel je niet snel meer van merk – tenzij je niet op je budget moet letten natuurlijk-.

Behalve de twee merken die ik hierboven reeds aanhaalde zijn er nog tal van anderen op de markt, elk met zijn specifieke mogelijkheden. Wanneer je twijfelt tussen de merken, kan je in een winkel vragen of je de camera’s kan testen. Hou ze in je hand, kijk of je je weg kan vinden in de menu’s, …

 

3. Welk model?

Het model dat best bij jouw past hangt af van drie factoren: budget, verwachting en ervaring. Heb je al een DSLR dan is het handig om op te lijsten wat de tekortkomingen zijn van je huidige camera, of wat je zeker wil bij je volgende. Ik kijk bv heel erg naar de spreiding van de scherpstelpunten, de mogelijkheid tot video-opnamen en of de camera stevig genoeg is om een spatje water of vuil te overleven. Ook wil ik zoveel mogelijk op de body zelf kunnen instellen zodat ik niet hoef te zoeken in het menu.
focuspoints-nikon3200

4. Kiezen….

Twijfel je tussen twee of meerdere camera’s? Op de website www.dpreview.com kan je ze in detail vergelijken (camera’s, side by side)
Om een voorbeeld te kunnen tonen, koos ik radom twee camera’s van twee verschillende merken. En de lijst met vergelijkingen gaat nog een heel eind verder.
DP review

5. Speciale effecten?

Zelf ben ik geen voorstander van speciale effecten in de camera zelf. Sepia-achtige kitchdingen, flauwe zwartwit of bizarre kleurscheidingen zijn wat mij betreft compleet overbodig. Elke foto die je met een speciaal (maar vaak lelijk) effect maakt, is een foto die je niet in normale uitvoering hebt. Ik maak dus al mijn foto’s gewoon in kleur en moest ik nadien een ander effect willen dan is dat nog steeds mogelijk met een fotobewerkingsprogramma.

 

6. Tweedehands camera’s?

Moeilijke beslissing. Qua budget kan een tweedehandscamera zeer interressant zijn, zeker als je net start en nog niet goed weet welke camera het best bij je past of wat je van een camera kan verwachten.
Ook dan doe je er goed aan om even op internet te checken wat de gangbare prijs is voor een ouder model, hoe oud dit toestel is en hoe het scoort tegenover een ander model. Camera’s van pakweg 10 jaar geleden lijken me geen aanrader. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is er met een instapmodel vaak meer mogelijk dan met een topmodel van toen.

 

7. De beste camera…

is de camera die het best bij jouw past. Eentje die goed in de hand ligt, die je gebruikt, die je kan instellen en waaraan je plezier beleeft. En dat is zeker niet altijd de duurste, of degene die Janine van de bakker goed vindt of de ‘must have’ camera van het moment.

 

Moest er nog iets niet duidelijk zijn, of ik vergat nog een puntje, laat me gerust een berichtje na, dan vul ik de tips verder aan.

Write A Comment