Honden in het atelier, kunst honden, hondenillustratie, honden adoptie, honden blog, honden in Zweden, Fenne, www.DOGvision.be

“Krijgt jouw hond extra supplementen?” vroeg ik op de DOGvision Facebook pagina eerder deze week. Mijn nieuwsgierigheid was groot en de verscheidenheid aan reacties gaf nog meer stof tot nadenken en opzoeken.

Voorlopig ben ik niet op zoek naar een oplossing voor een specifiek probleem. Alle drie de doggies zijn – voor zover ik weet uiteraard- kerngezond. Vanwaar dan mijn nieuwsgierigheid?

Zon in een pilletje.
Voor het eerst sinds onze verhuis naar Zweden, nemen we zelf supplementen. Zon in een pilletje noem ik ze lachend, Vitamine D dus 🙂

De voorbije jaren hebben we eigenlijk nooit last gehad van de duistere maanden. Uiteraard is het soms wat lastig dat het om 2u30 reeds donker is- vooral dan omdat ik dan plots aan mijn avondeten wil beginnen en het nog niet eens fika-tijd is :-). Maar vorige winter was anders en we weten het aan de combinatie van 3 weken regen en een pandemie die behoorlijk wat plannen in duigen had doen vallen. Drie weken geen zon zien terwijl het kort na de middag alweer donker wordt, dat voelt aan alsof de dag nooit doorbreekt. We voelden ons rusteloos en vaak moe. Soms was het moeilijk om de inspiratie die ik had ook uit te werken. Als oplossing bakten we lekkers, leerden we zeep maken, gingen we op zoek naar filmlocaties van oa The girl with the dragon tatoo, en leerde ik zelfs breien- iets dat ik graag wilde leren maar in normale tijden nooit de tijd voor maakte. Kortom, we hielden ons goed bezig en veel van die dufheid in onze hoofden verdween eenmaal de winter echt  doorbrak en de meren volledig dicht vroren.

Mijn verwondering was dan ook groot toen ik dit jaar reeds in september kort na de middag reeds vocht tegen de slaap terwijl mijn normale manier van doen eerder type Duracellkonijn is. Heel toevallig kwam ik een artikel tegen rond Vitamine D waarin men uitlegde dat tijdens de wintermaanden de zon eigenlijk te laag  staat om nog Vitamine D aan te maken. Dus zelfs als je, zoals wij al jaren doen tegen de winterblues, elke dag rond de middag een stevige wandeling maakt, kan je door je reserves geraken voor de nieuwe lente arriveert. Die avond bestelden we meteen een voorraad zonnepilletjes. Zowel Joeri als ik merkten eigenlijk behoorlijk snel een enorm verschil. Eerst zeiden we nog tegen elkaar:”Misschien is het slechts een placebo-effect,…” Maar ik heb sinds de start van de supplementen geen nood meer gehad aan middagdutjes of crashmomenten.

Dus als voor ons, gezonde mensen die letten op voeding en voldoende beweging, een supplement een verschil kan maken,… zou er dan misschien iets zijn dat ook bij onze honden sluimert? Hebben zij nood aan extra vitamines zoals vitamine D om de winter door te komen? Google gaf me niet meteen een sluitend antwoord. Vitamine D in een te hoge dosis is toxisch voor honden zei de ene bron. Honden die droogvoer eten hebben per definitie extra vitamines nodig, zei een andere.

Het viel me dan ook op dat voorlopig niemand die reageerde op mijn vraag op Facebook, zijn/haar/hun hond(en) extra vitamines gaf.

Wel vermeld waren:
– Zalmolie
– CBD olie
– Kurkuma
– Chondroitine
– Glucosamine
– M
sm
– Flexadin
– Schapenvet met knoflook
– Seraquin
– Probiotica
– Supplementen van European Pet Pharmacy BelgiĂ«/ Svenska Djurapotek.

Zalmolie en CBD gaven wij ook aan Ziggy en Ravasz, en af en toe aan Mogwai toen de oudjes er nog waren. Ziggy kreeg ook een tijd Glucosamine. Oona kreeg een tijdje CBD als ondersteuning voor haar verlatingsangst en onrust maar sinds we overschakelden naar medicatie van de dierenarts, hebben we de voorraden niet meer aangevuld. (Van de medicatie is ze nu trouwens wel vanaf)

Veel supplementen staan in verhouding tot een feitelijk waarneembare noodzaak of duidelijke diagnose, maar wat als je hond zich prima lijkt te voelen? Zijn er misschien dingen die we preventief en aanvullend kunnen geven?

Huiswerk.
Ik ga in elk geval nog wat meer opzoeken/lezen/luisteren/vergelijken en afwegen of mijn honden iets extra kunnen gebruiken en zo ja wat. Moest je ondertussen nog tips, bronnen, leesvoer, of ervaringen hebben, laat gerust een berichtje achter! Als hondenliefhebbers kunnen we er maar baat bij hebben om te lezen wat voor anderen wel of niet werkt, nietwaar?

Fijne dag nog!
x

Write A Comment