DOGvision | #TongueOutTuesday (03)
7567
post-template-default,single,single-post,postid-7567,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_updown,page_not_loaded,,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 


Het voorbije weekend vierden we knutsdagen of Tjugondag jul met lekkers, dansen rond de kerstboom en het kerstboom-zoekspel alvorens de boom met een hele stoet de deur uit te gooien.

Totaal onvoorbereid stonden we heel braaf op de stoep met een verse appeltaart in onze handen, trokken grote ogen, en aanschouwden vol verbazing hoe zoveel mogelijk meubels tijdelijk in een andere kamer mochten kamperen. Euh? Het werd meteen ook duidelijk waarom vele Zweden een ronde mat onder hun boom leggen: erg handig om de kerstboom naar het midden van de kamer te sleuren!

Voor we het goed en wel beseften sprongen we rond als kikkers en draaiden in het rond. Alle naalden die na deze wervelwind nog aan de boom hingen, werden nadien vakkundig in het rondgestrooit (al ware het elfenstof) tijdens de zoektocht naar de kerstboom.
Zoeken? Naar een kerstboom?
Jaja.
Je krijgt een blinddoek om, vervolgens rondgedraaid als een tol en dan mag je op de tast op zoek naar de smällkaramell die in de boom hangt. Onbegonnen werk uiteraard want die boom vliegt acher je rug alle kanten uit terwijl ze je nog wat plagen.
Ondertussen knallen bloempotten tegen de grond, zwaait de luster alle kanten uit en zingen de Zweden verder alsof het interieur er helemaal niet uit ziet alsof de Tasmanian Devil passeerde.

Ondertussen blijkt deze dag ook een Nederlandstalige tegenhanger te hebben: Sint Knoetsdag. Ik had er nog nooit van gehoord. Laat staan dat ik ooit eerder geblinddoekt een kerstboom achterna zat en op het eerste feestje bij mensen thuis gelijk het interieur afbrak…

Iemand die Sint-Knoetsdag viert?

Save

Save

No Comments

Leave a Reply