Geluk hebben, dat is natuurlijk super leuk, maar af en toe levert het ook een berg (letterlijk dan) extra werk op.
Kort na de winter bestelden we 25m³ nat hout dat we dan tijdens de zomer drogen in het houthok om de winter erop te kunnen gebruiken. Eerder deze week was het zover en kwam de firma het hout leveren. Echter, door een foutje, kregen we 25m³ droog hout, in de plaats van nat hout. Een toffe meevaller!

Het eerste jaar dat we hier woonden en we natuurlijk geen ervaring hadden met hout, gooiden we die berg houtblokken gewoon in onze schuur op een hoopje. Dat spaart een hoop werk uit tijdens de zomer, maar is dikke miserie tijdens de winter- of als je zoals nu meer hout hebt dan plaats tenzij je nette stapels maakt. Ik heb er het geduld niet voor maar Joeri weet elke zomer opnieuw orde te brengen in ons houtkot met een duidelijke sortering in droog/nat hout, mooie stapels die niet opvallen, en met een aparte bak voor snippers en bast die we gebruiken om het vuur aan te maken.

Omdat we de vraag wel eens krijgen waarom we tijdens de winter hout stoken: onze verwarming werkt deels op hout, deels op electriciteit. Hout is voordeliger, zeker als je een grote bestelling plaatst voor nat hout, maar tijdens de allerkoudste maanden stoken we bij met electriciteit zodat het huis ’s nachts bijvoorbeeld niet te sterk afkoelt. Gas hebben we hier niet als optie, dus als we voor een nieuw systeem zouden gaan, dan zou dat een warmtepomp zijn- maar ook die hebben tijdens de wintermaanden extra electriciteit nodig.

Wat we de eerste jaren al snel leerden, is dat een goede voorbereiding voor de winter start tijdens de lente, hoezeer men dan ook de koude achter zich wil laten. Hout bestellen, gevels herstellen, verf opknappen, opritten fixen,… De winter is in alle schoonheid onverbiddellijk. Het voordeel is dan weer dan we een veel korter gras-maai-seizoen hebben en er is de winter amper werk is buiten- behalve dan hout naar de kelder brengen en sneeuw ruimen.

Voor de doggies is die hele berg super spannend en boeiend natuurlijk. Het ruikt zo lekker en overal vinden ze kleine stukken om te stelen in een poging ons nog wat extra te entertainen 🙂

Het was trouwens kort na deze laatste foto dat Lizzie verplicht in bad moest want ze was op wandeling in iets vies gaan rollen. Stinkemie! 😀

Write A Comment