In België leefde de lente zich al uit. Een warme lentezon verjoeg de laatste winterse nevels en bomen werden al groen terwijl ook bloemen zich overal weer lieten zien.

In het hoge Noorden is daar nog geen sprake van. Niet alleen vind je er amper sporen van lente of zomer in de winkels, ook het landschap toonde zich nog behoorlijk winters.

Reykjavik werd onze uitvalsbasis. We hebben er echter niet zoveel gezien. Elke dag vroeg uit de veren, even smakelijk ontbijten en hop de auto in om het land te gaan verkennen. We keerden vaak pas laat terug. moe maar voldaan.

De stad voelt ook niet echt als een stad. Eerder als een uit de kluiten gewassen dorp. Ochtendspits is een lachtertje. Parkeren is ‘op goed gevoel aan de kant staan’.
Op culinair gebied in Raykjavik niet the place to be, zeker niet als veggie’s.Het was soms moeilijk iets te vinden dat nog open was wanneer we terugkeerden naar de stad. Toch vonden we een paar heerlijke eethuisjes die ons na een lange koude dag weer konden verwarmen.

 

Bij aankomst miezerde het in Reykjavik, De stad voelde een beetje somber en verlaten aan. Maar dat is slechts schijn. Achter de deuren van de huisjes met soms kleine raampjes gaat veel activiteit schuil. En vanaf er een paar sprietjes zon door de wolken schijnen komt alles tot leven. De zon ontwaakt de prachtige kleuren waarin de huisjes geschilderd zijn. De zee waaraan de stad ligt krijgt een prachtige diepblauwe kleur en de vergezichten met riffen en besneeuwde bergen zijn adembenemend.

 

Met een auto die we huurden trokken we alle richtingen uit. Richting geisers, meren, vulkanen, stranden en gletsjers.
Ondanks de vele kilometers die we aflegden, verveelt het landschap geen seconde.
Het varieerde van teletubbie-achtige heuvels tot steile en ruwe bergwanden over besneeuwde banen naar steenvlakten.

 

Achter elke bocht, in elk hoekje van het land lijkt wel een nieuwe verrassing te zitten. Klaar om ontdekt te worden. Dat kan gaan van een prachtige waterval, tot smeulende modder of een zeehond die nieuwsgierig de 2 bezoekers van een zwart strand komt bekijken.

 

Gewoon een stukje gletsjer-ijs. Maar het fascineerde me omdat die stukken ijs uit een puzzel van kleine ijsblokjes lijken te bestaan. Jökulsárlón

 
 
Wij in de weg van het mooie uitzicht over de waterval. Gullfoss, Golden Circle
 
Ideaal bij hoogtevrees, stijle kliffen. (krijg nog koud zweet als k eraan denk) Arnarstapi
 Gletsjer. Vatnajökull
 

 

2 Comments

  1. Fantastisch mooie reportage van jullie reis naar IJsland. Denk dat je er van genoten hebt.

    mama

  2. pas nu jullie fotos in IJsland ontdekt.Mooooooooi maar zeker koud, alhoewel je dat bij al die schoonheid wel vlug vergeet. Jullie hebben er precies veel van genoten. Praten er bij gelegenheid nog wel eens over. oma

Write A Comment