www.DOGvision.be

Regelmatig krijg ik mailtjes met vragen. Een steeds terugkerende vraag is: “Welke lens gebruik je?”
Met in de winkel een keuze die steevast uitgebreider is dan het budget, nog geen onlogische vraag natuurlijk. En omdat meerdere mensen er naar vragen, smijt ik het maar meteen op de blog.

Verschillende factoren kunnen de keuze bepalen. Ik denk bv aan budget, het soort beeld dat je wil maken, gewicht van het objectief, kwaliteitseisen, … Al die variabelen maken dat er geen perfecte of ideale lens bestaat om honden tof in beeld te brengen want dat is immers een optelsom van jouw persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden. Zo, die mythe is alweer de wereld uit 🙂

Om die lieve e-mails dan toch niet helemaal met vaagheid het virtuele universum in te sturen, heb ik bedacht dat er 1 lens is die alle jaren van experimenteren en proberen heeft doorstaan, eentje dat ik zowiso zou vervangen als ie stuk gaat en die standaard op elke trip meegaat. Eentje die me nooit teleursteld qua beelden én betaalbaar is. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar?
Mijn meest gebruikte lens, en die ik echt kan aanraden is een 50mm (1.8).

Zoals ik al schreef bij Tips bij de eerste DSLR- stapjes, duwde ik Joeri ook zo een 50mm in handen, zo enthousiast ben ik over deze glasbeesten 🙂

Een aanvullende vraag die ik kreeg was “Hoever zit je dan van ’t onderwerp af?” (en nee er zijn geen domme vragen 🙂 )
Dit is waar de logica van de 50mm in al zijn glorie naar boven komt, want de werking is heel erg vergelijkbaar met onze ogen (wij kunnen immers ook niet zoomen). Wil je iets in detail en groot in beeld dan moet je zo dicht mogelijk bij je onderwerp zitten, en wil je een overzicht dan moet je een paar stappen achteruit.
Het hangt dus vooral af van wat je wil laten zien. Bv voor een close-up van een neusje zit ik zo dicht als het scherpstelbaar blijft, voor een foto van een hond in zijn omgeving blijf ik op een paar meter afstand.

Het merendeel van mijn foto’s werd met deze lens gemaakt, maar soms wil ik een ander effect of maakt t me niet om om wat meer te zeulen met materiaal en dan gaat er wel eens een andere mee.
Dus nu vraag ik me af, zouden jullie bv graag een overzicht willen van wat foto’s + welke lens ik ervoor heb gebruikt?

Hieronder alvast nog eentje van Ravaszje, vastgelegd met de 50mm:

www.DOGvision.be

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.