Hondenfotografie tips | www.DOGvision.be

Heb je het gevoel dat je geen stap verder komt met je foto’s? Of dat je steeds hetzelfde beeld krijgt? Of wil je je stijl of techniek een boost geven? Dan is deelnemen aan een photochallenge een pittige en plezante manier om tot betere resultaten te komen.

[Het woord pittig wil ik hierbij nog eens extra in de verf zetten want uitdagingen zijn er nu eenmaal om een uitdaging te zijn en om je beslist uit je comfortzone te drijven want enkel op dat punt waar fun en frustatie elkaar kruisen, maak je grote stappen voorwaarts.]

Hondenfotografie tips | www.DOGvision.be
Een gezellig slebber uit de #TongueOutTuesday- reeks.

Twee soorten uitdagingen:
Er zijn grofweg 2 soorten uitdagingen die je kan aangaan. De eerste soort is de marathon-versie waarbij je het commitment aangaat voor een lange(re) periode. Een voorbeeld hiervan is de #TongueOutTuesday reeks waarvoor ik nu al meer dan 2 jaar wekelijks een foto maak. De marathon gaat om volhouden, om steeds opnieuw een ander beeld te scheppen met hetzelfde ingrediënt en vooral ook om een gewoonte te maken van creëren ondanks drukte of andere bezigheden. Hoe vaker je iets doet -ookal komt het niet altijd even goed uit- hoe sterker de gewoonte en hoe sneller je ook tot een resultaat komt. Als je bijvoorbeeld te weinig foto’s maakt om echt te oefenen kan 1 ingeplande fotosessie per week ervoor zorgen dat je er echt de tijd voor maakt. Soms misschien maar 5 minuten, een andere keer misschien een hele middag, maar steeds opdagen is hierbij het belangrijkste.
Inspiratie voor de marathonchallenge kan je vinden in je eigen foto’s (wat fotografeer je graag, wat kan je telkens opnieuw in beeld brengen op dezelfde of een andere manier?), of via internet (wat zijn voor jouw inspirerende hashtags, projecten van andere kunstenaars,..) in boeken (welk thema kan je minstens een jaar blijven boeien?) of het kan zelfs een kleur of woord zijn.
Een tip voor een marathonchallenge is om het jezelf niet té moeilijk te maken door een thema te kiezen dat haalbaar is mits een beetje planning. Zo maakte ik bv een jaar lang elke dag een foto van mijn tuin om na 365 beelden een stop motion te maken van de overgangen van de seizoenen. Het enige dat ik moest doen was mijn camera opnemen, op de juiste plek staat en een beeld schieten.

De tweede soort uitdaging is vergelijkbaar met een sprint, en hiervan kan je oneindig veel voorbeelden vinden op internet/pinterest/… (gewoon even googlen op ‘photo challenge’). Meestal is dit soort challenge voozien op een week of 30 dagen en krijg je voor elke dag een ander thema of woord waarbij je een foto moet maken. Een groot pluspunt is dat je hoogstwaarschijnlijk onderwerpen zal belichten waar je anders nooit aan denkt en waarvoor je binnen de tijdslimiet een oplossing moet vinden.
Wil je echt de diepte in kan je ook een x- dagen challenge doen waarbij je je beperkt tot 1 lens of een bepaalde techniek om deze echt onder de knie te krijgen.
Fotograaf Bert Stephani schreef dit over zijn 50/50project:

I did an experiment to shoot for 50 days with just the 50mm lens. It wasn’t easy to keep up but it gave me the confidence that if I have to, I can shoot anything with a 50mm equivalent lens.

Hondenfotografie tips | www.DOGvision.be

Welk type uitdaging je voorkeur geniet maakt op zich niet zoveel uit. Beide zijn hulpmiddelen om in eerste instantie bezig te zijn met fotografie en daarbij op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken. Een uitdaging vormt een kader waardoor je afstapt van random beelden schieten zonder echt vooruitgang te boeken. Het zoeken en wroeten stimuleert het creatieve denken en geeft je steeds meer opties en technische zekerheid.

Om een uitdaging vol te houden helpt het ook om de beelden die je maakt ook te delen of te publiceren op een blog of een mapje op je facebook pagina of misschien wel een geheime website. Waar het om gaat is het moment dat je op al je kleine stapjes en overwinningen kan terugblikken op een hele collectie aan beelden.

Ik ga nog even door met #TongueOutTuesday maar zo nu en dan gooi ik er wel eens een andere uitdaging tussen.

Namen jullie al eens deel aan een photochallenge? Of verzonnen jullie zelf een project?

Op zoek naar nog meer tips en fotoinspiratie? Kijk eens op de Hondenfotografie 101 pagina.

Spara

Spara

Spara

Spara

Save

Write A Comment