Nadat ik een filmpje maakte over het leren poseren van honden, kreeg ik via e-mail een hoop vragen ivm het aanleren van kunstjes.
Vandaar een gehele circus-blogpost voor de leergierige honden en baasjes.

Ziggy en Ravasz kennen door een aantal doggydance-lessen in een ver verleden heel wat kunstjes die ze dolgraag uitvoeren, maar het is vooral met de super leergierige Mogwai dat ik echt grenzen kan en moet verleggen.

Het is nog wat zoeken en proberen en vooral veel leren van de pro’s. Maar het is fun, en door de ervaring met Mogwai kom ik soms op nieuwe oplossingen om ook Ziggy en Ravasz nog wat nieuws aan te leren.
Bij senior honden gaat dat wat trager en heb je meer herhalingen nodig, maar ze genieten van alle aandacht en het eureka-moment dat ze het truukje snappen 🙂

Het principe van het aanleren is eigenlijk altijd hetzelfde.
Je hebt een doel voor ogen= het uiteindelijke kunstje.
Dmv lekkers/een speeltje/… ga je het gedrag uitlokken en elk klein stapje dat ook maar ietsipitsie lijkt op dat kunstje krijgt een dikke beloning. Eenmaal de fundering gelegd is, kan je beginnen opbouwen.

Een filmpje over clickertraiining; starten, waarvoor je het kan gebruiken en verschillende technieken:

Voor Mogwai’s favoriete kunstje (zwaaien met haar pootje) vond ik een filmpje op youtube dat het stap voor stap uitlegt:

Een inspirerend filmpje boordevol truukjes en een erg fijne montage:

En uiteindelijk kan je ze zelfs inzetten in het huishouden: