Sweden | Mogwai + Ziggy | www.DOGvision.be | Dog photography

Uitgestrekte meren. Ontelbare wildkampeerplaatsen. Kampvuren bij een middernachtzon. Stilte en rust. Mijn voorliefde voor Zweden kan ik niet en hoef ik niet onder stoelen of banken te steken. Er is niet alleen heel wat moois te ontdekken, het is –naar mijn bescheiden mening- ook het zaligste land om met de hond naartoe te reizen want: niet te warm, ideaal om te wandelen of zwemmen en ontzettend veel ruimte en rust.

Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be

De regels.
Elke hond die de grens passeert moet een chip hebben, in het bezit zijn van en Europees paspoort en een geldige rabiës inenting. Titerwaardebepaling en ontworming zijn niet langer nodig. Let wel: voor Noorwegen is de ontworming nog wel verplicht.
Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be

Accomodatie.
Ideaal om optimaal te profiteren van het Zweedse zomertempo is het huren van een stuga (een zomerhuisje) ergens in de bossen of aan een meer. Er zijn verschillende websites waarop je kan zoeken en waar je ook een beeld krijgt van de accommodatie. Sommige huisjes zijn echt back to basics (en dan vaak heel goedkoop te huren): een utedass (een buitentoilet), geen verbinding met internet en soms niet eens warm water. Andere zijn dan weer op alles voorzien; van supersnel internet tot wasmachine of hottub. De stuga’s zijn meestal al decennia in het bezit van een familie en gekoesterd als een kind. Juli is hier in Zweden dé zomermaand (misschien ook wel de enige volledige maand zomer) en dan gaat de stekker er uit (att koppla av) en trek menig Zweeds gezin richting hun zomerhuis om daar 3 volle weken tot rust te komen. En het moet gezegd worden, dat werkt! Menige heimwee momenten kwam op deze manier tot stand.

Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be
Een avontuurlijkere maar misschien nog zaligere optie om het land beter te leren kennen is rondtrekken en slapen op een camping of in de bossen. Met de honden- maar ook voor onze eigen rust- zoeken wij steeds de kleinere campings op die zich niet richten op gezinnen met kinderen. Op internet kan je campings makkelijk vinden en checken of honden toegelaten zijn. Veel campings hebben niet alleen plekken voor campers of tenten maar ook trekkershutten die echt ideaal zijn moest het regenen en je niet met een natte hond in je tent wil zitten. Net als bij de stuga’s zijn er ook bij campings naar ieders smaak. Wij houden wel van basic: een plek om de camper neer te poten, een douche en echt toilet en voila we zijn content. Maar er zijn ook campings met zwembaden, sauna’s, winkeltjes, activiteiten voor kinderen enz.
Goed om te weten is dat je nergens rijhuis-op-wielen gaat spelen zoals vaak op Belgische of Duitse campings. We hebben steeds voldoende ruimte gekregen en de sfeer is gemoedelijk en gezellig. Wil je gezellig mee aanschuiven aan een kampvuur of midzomer vieren? Kan allemaal. Maar je kan net zo goed ongestoord zitten lezen of gaan kajakken.
Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be
Vrijheid.
Uniek in Scandinavië is het Allemansrecht (Allemannsrätten) wat iedereen het recht geeft om van de natuur te genieten en zich vrij te bewegen. Je kan en mag dus zowat overal wandelen, kamperen (24u), paddenstoelen plukken en een kampvuur maken op voorwaarde dat je niets beschadigd en al je rommel opruimt. Omdat er zeer degelijke bronnen zijn met wat kan en niet kan ga ik niet alles overtypen maar kan je hier rustig verder lezen.

Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be
Gratis kamperen in een vrij toegankelijke hut.

De routes.
Ook handig natuurlijk: hoe geraak je het best in Zweden? Ik krijg die vraag regelmatig in mijn mailbox, maar eigenlijk is ze niet zo eenvoudig te beantwoorden. Alles hangt af van hoe jij en/of je hond het best en liefst reizen. De voorbije maanden en jaren testten we al verschillende routes:

1. Onze meest gebruikte route is via Nederland, door Duitsland en dan over de de Øresundsbron en Storebælt brug richting Zweden. Voordeel: geen wachttijden.

2. Ook een fijne optie die de rit een stuk minder zwaar maakt is via de Stenaline overzetboot van Frederikshaven naar Göteborg- Honden kunnen mee aan boord en er is een aparte ruimte waar honden met hun eigenaars kunnen zitten. Helaas werd Ravasz net voor het aanmeren zeeziek dus voorlopig passen we hier voor. De overzet duurt ongeveer 3,5u.

3. De route die we vroeger het vaakst namen was Puttgarden- Malmö, een overzet van 45minuten. Honden kunnen mee op het dek maar het kan er vrij druk zijn. Meestal blijf ik lekker in de auto zitten. Dan komen ze wel even op de ruit tikken om te zeggen dat ik naar boven moet maar met een verwijzing naar mijn bange/oude/… hond laten ze me rustig zitten.
Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be

Over Zweden.
En eenmaal in Zweden aangekomen kan je meteen alle drukte achter je laten. De wegen zijn goed onderhouden, rustig en het uitzicht is prachtig met rode huisjes en boerderijen die spaarzaam in het landschap verspreid liggen.

Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be

Of Zweden nu echt zo duur is? Ja en nee. Alcohol, dierenartsen of verse bakkerijen kunnen zeer prijzig zijn. Uiteten gaan op het platteland en kiezen voor een dagschotel of pizza kan je voor minder dan 10 euro maar alles wat iets chiquer is betaal je ook. (Jammer genoeg mogen honden bijna nergens binnen.) Normale voeding en drank zijn niet opvallend duur of goedkoop maar sommige dingen die voor ons vrij standaard zijn kunnen hier wel duurder uitvallen. Het loont dus de moeite om de Zweedse varianten een kans te geven. Daarentegen zijn er sinds 2016 een heel aantal rijksmusea gratis te bezoeken, krijg je gratis water bij je maaltijd en kan je ongelimiteerd cantharellen plukken in de bossen- iets waar je in België dan weer flink voor betaalt. Ook wanneer je ergens pauzeert voor een Fika kan je vaak je koffie nog eens kosteloos bijvullen (kaffe med påtår).

Travel with dogs: Sweden | www.DOGvision.be
Vers geplukte Catharellen.

Waar je zeker goed op moet letten zijn teken. Dagelijkse controle is absoluut noodzakelijk. Er zijn zeker niet meer teken dan in België maar gezien in Zweden vooral het buitenleven centraal staat, loop je wel meer risico. Als je de bossen in trekt doe je dat best met goed bedekkende kledij. Ik steek meestal ook mijn broekspijpen in mijn sokken. Niet erg elegant maar na 2 teken de voorbije zomer is het goed geweest. Mijn honden hadden in zuid-Zweden opvallend meer teken dan hogerop.

Er is echt zóveel te vertellen over Zweden, maar de rest hou ik voor een volgende keer.
Moest je toch nog nieuwsgierig zijn naar de winterse schoonheid van Zweden, kijk een hier. Of zoek je nog tips om het noorderlicht te fotograferen, check deze link.

Wat zijn jullie ervaringen met Zweden? Of misschien met Noorwegen of Finland?

This blog is also available in English.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Save

Write A Comment