DOGvision | Witte herder // zeefdruk
6710
post-template-default,single,single-post,postid-6710,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_updown,page_not_loaded,,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Screenprint | www.DOGvision.be

Een tijdje geleden ging met acrylverf+ medium aan de slag om voor men metekindje een zelfgemaakt kado te maken. Heel erg leuk om te doen, maar schilderen op stof is toch niet zo handig. Misschien moet ik de stof eerst beter opspannen, en ook de dikte van de verflaag is nog moeilijk in te schatten.
Toen ik even later dan de vraag kreeg of ik geen witte herder op een body wilde zetten, zei ik natuurlijk meteen JA! Ahja plezant is dat wel, maar dan moet ik beginnen denken natuurlijk want het verf-gedoe stond nog niet op punt (en ook qua tijd zat ik wat krap door de bachelorproef).

Screenprint | www.DOGvision.be
Nu zit er in men klas een ware zeefdruk-master: Fien, zij heeft haar volledige bachelorproef in zeefdruk gemaakt, echt zot! Eheen Fien wilde wel helpen om mijn eerste stappen in de wondere wereld van zeefdruk te zetten! Na ons laatste examen zijn we vol goede moed en een beetje zenuwen van mijn kant (want het is toch iets spannend zenne!) het zeefdruk lokaal in gedoken om witte herders met een kroontje op babyshirts te toveren ๐Ÿ™‚

Nuja, toveren… zo makkelijk gaat dat niet natuurlijk. Zeker niet als je een groentje bent zoals ik.

Screenprint | www.DOGvision.be

Stap 1: Een ontwerp op papier. Met de hand getekend, gescand en dan op het juiste formaat weer geprint, een afzonderlijk vel per kleur.

Stap 2: Reinigen van een zeef met verschillende producten, hoge druk reiniger (lang leve de oorbeschermers) + drogen

Stap 3: een lichtgevoelige laag leggen over de zeef + laten drogen

Stap 4: De tekening op de zeef leggen & 4min belichten.

Stap 5: De zeef spoelen; waar de zwarte lijnen van de tekening staan, kreeg de lichtgevoelige materie geen licht en blijft het zacht- dat kan je wegspoelen- en dat zijn de plaatsen waar later de inkt door zal geduwd worden. Alles waar het licht wel op viel is hard geworden en krijg je niet meer weg.

Stap 5: mengen van kleuren + toevoegen van medium. (tip: nooit aan zeefdrukinkt gaan ruiken) + proefdruk op plastic.

Stap 6: drukken kleur 1 (geel)

Stap 7: drukken kleur 2 als kleur 1 droog is (blauw)

 

DOGvision.be

Stap 8: als alles gedrukt is, het hele proces van opkuisen herhalen: werkblad schoonmaken, zeef uit kuisen met verschillende producten & aan 2 kanten, drogen & alles opruimen.

Screenprint | www.DOGvision.be

En zo waren deze witte herdertjes klaar om naar hun nieuwe thuis te vertrekken en hopelijk een kindje (en de ouders) heel blij te maken.

 

PS: Het heeft toch wat moeite gekost om dit nog een tijdje geheim te houden ๐Ÿ™‚

No Comments

Leave a Reply