Oona is nu ongeveer 3 weken bij ons, werd zeker 2 kilo zwaarder en exploreerde voor het eerst de Zweedse bossen.
Omdat haar komst ook heel wat vragen oproept, een klein overzicht met de meest prangende, gekke, en niet te beantwoorden vragen:
dog photography | www.DOGvision.be

 1. Waar komt Oona vandaan?
  Oona is een hondje uit Bosnië, ze werd samen met haar mama gered van een hondenvanger.
 2. Wanneer is ze jarig?
  Omdat ze gevonden is, weten we niet precies wanneer ze werd geboren. Op de website stond aanvankelijk augustus, in haar boekje staat september. Behalve een verjaardag ergens laat in de zomer kunnen we ook haar adoptiedag zeker niet zomaar voorbij laten gaan: 28 januari Oona, rescue dog FAQ | www.DOGvision.be
 3. Heeft Oona nog broers en zusjes?
  Oona werd gered samen met nog 6 andere broers en zusjes die (momenteel) ook nog beschikbaar zijn voor adoptie via Stichting Idemo.
 4.  Hoe hebben jullie Oona gevonden?
  Door een beetje doelloos rond te surfen in de weken na Zigjes overlijden, kwam ik plots op de website ‘marktplaats’, een plek waar ik normaal niet echt zou kijken voor een hond maar  waar advertenties stonden van verschillende organisaties die zich inzetten voor sterrilisatie van zwerfhonden en/of adoptie van honden uit het buitenland. Er waren 2 hondjes die ons meteen bij bleven en zij waren beide van dezelfde organisatie. Eigenlijk waren we niet dringend op zoek, maar als er dan een hondje passeert waarbij het gevoel ja! schreeuwt, waarop of waarom dan wachten?
  En dus stuurden we een e-mail, vele e-mails eigenlijk naar Stichting Idemo om ons voor te stellen, om meer info te krijgen en uiteindelijk ook om haar te reserveren en op te pikken in Nederland.
  Oona, rescue dog from Bosnia | FAQ |www.DOGvision.be
 5. Hoe groot zal ze worden?
  Mijn goede vriend Google toonde me de website Puppy Chart, waarbij je aan de hand van leeftijd en gewicht het volwassen gewicht van je hond kan berekenen. Het was allemaal wat gokken, want een rashond is ze niet, de geboortedatum kennen we ook niet. Voor formaat Labrador zou ze reeds ver onder de curve zitten, voor een Beagle zou ze al moddervet staan. Voor de optie ‘Border Collie’ valt ze nu midden in de curve en zou haar volwassen gewicht op 16- 17 kilo uitkomen.
  Puppy chart| how big will my dog get? |www.DOGvision.beOona, rescue dog from Bosnia, FAQ | www.DOGvision.be
 6. Is het een braaf hondje?
  Na een paar stille dagen in het begin waarbij ze hondenspeelgoedjes ontweek en vooral veel sliep, is ze helemaal open beginnen bloeien. Vooral in huis toont ze zich van haar meest creatieve en ondernemende kant- geen hindernis te hoog geen hongertje te klein. Soms is ze nog wel heel onzeker. Vooral als we gaan wandelen is de grote buitenwereld overweldigend maar toch overwint ze steeds meer angsten. Terwijl ze de eerste dagen voluit op de rem ging wanneer we buiten stapten, huppelt ze nu vrolijk mee.
  Iets minder plezant is haar drang tot knauwen op alles wat daar niet voor bestemd is. Brillen bijvoorbeeld, maar ook camera’s, computerschermen, laarzen, GSM’s en zowat alles waar ze bij geraakt (zeer ruim te interpreteren want het lijkt soms een klein aapje!). Oona heeft nog heel veel te leren maar met haar gedrevenheid en nieuwsgierige aard pikt ze nieuwe dingen zeer snel op.
  Bad puppy! Eating my glasses... | www.DOGvision.be
  Oona, rescue dog FAQ | www.DOGvision.be
 7. Hoe reageerden Ravasz en Mogwai?
  Aanvankelijk gingen alle hondjes elkaar een beetje uit de weg alsof ze haar de eerste stap wilden laten zetten en de tijd geven daarvoor. Wel konden ze meteen de eerste dag al samen op de zetel slapen. Ze leerde al rap dat Ravasz absoluut geen eten deelt en dat Mogwai heel vies kan kijken. Met het verlopen van een paar dagen zag je hen allemaal heel voorzichtig maar speels toenadering zoeken. En raar maar waar, het duurde nog het langst voor Mogwai en Oona echt samen begonnen te spelen. Ik denk dat het de doordringende blik van Mo was waarbij Oona zich ongemakkelijk voelde. Ondertussen is dat probleem van de baan en kan ze goed inschatten wanneer die enge Border-ogen op normaal-maniakaal staan of dat je beter uit de buurt kan blijven. Ondertussen kunnen ze in huis al heerlijk samen ravotten, buiten is er een aanzet.Oona, rescue dog FAQ | www.DOGvision.be
 8. Weet je van welke rassen ze een mix is?
  We hebben geen flauw benul. Evenmin zou ik er 1 of ander ras in kunnen herkennen, dus gokjes en suggesties zeker welkom. En misschien doen we op een dag nog wel eens een DNA-test zoals we ook bij Ziggy onze nieuwsgierigheid eindelijk na vele jaren van onwetendheid konden stillen.
  Momenteel houden we het op een ‘echte Bosnische salonhond’ gezien haar grote voorliefde voor ultralang snoezen op de zetel. Oona, rescue dog from Bosnia, FAQ | www.DOGvision.be
  Nog een vraag, of gewoon nieuwsgierig? Laat van je horen!
  Als je een reactie post op de website, via twitter, instagram of op onze facebookpagina zal ik de info hier nog bijwerken.

Save

Save