DOGvision photo-challenges

Vorige week had ik ineens een ingeving.
Ik krijg namelijk regelmatig de opmerking: “waar blijf je het toch halen?” Een retorische vraag gelukkig, want ik zou er niet meteen een kant-en-klaar antwoord op kunnen verzinnen.
Creativiteit, dat is immers een vaag concept. Iets voor kunstenaars misschien. Ofja ‘creatievelingen’. Sommige mensen associeren het met bloemschikken terwijl anderen enkel naar Kunst met een grote K verwijzen. Maar creativiteit dat kan zoveel zijn. Creativiteit is scheppingskracht, verbeelding, vindingrijkheid en inspiratie vinden. Maar zeker ook – en dat kan voor iedereen nuttig zijn- oplossingen vinden. Gaande van Tante-Kaat-gewijs een vlek te snel af zijn tot zelfsmerende choco uitvinden. Zolang een mens mogelijkheden ziet, is de sky the limit.

Wie graag leest, een absolute aanrader is het onderzoek van Mihaly over creativiteit- met de grote C dan- waarin hij dmv interviews en studies bij creatieve mensen (Nobelprijswinnaars, kunstenaars, fysici, wiskundigen,…) de mechanismen van een creatief leven ontrafelt.

Maar wie vooral met een pinterest-board vol toffe beeldekens een verzuchting uit en enkel droomt van wat meer inspiratie: hoop doet leven! Want creatief denken kan je stimuleren.
Het slechte nieuws? Wel, je moet ervoor aan de slag natuurlijk 🙂 No pain no gain.
Vandaar dus die ingeving om mijn inspiratiebronnen en werkwijze te delen en samen de uitdaging aan te gaan, want behalve delen ben ik natuurlijk héél cerieus naar wat anderen ermee doen- en ook dat kan opnieuw inspirerend zijn.

Een paar tips- voor wie niet meteen met foto’s aan de slag wil maar zich focust op die zelfsmerende choco:
1) Vrij denken: laat de fantasie het overnemen. Geniet van dagdromen. Vul je verbeelding met kleuren, geuren en smaken. Visualiseer.
2) Speel: Experimenteer. Ga vrijwillig op je bek (letterlijk én figuurlijk). Daag jezelf uit.
3) Niet elke poging moet een eindproduct afleveren.
4) Af en toe niets doen. Lege momenten gewoon leeg maken. Niet alles opvullen me smartphones, muziek, tv,… het is vaak op lege momenten dat je brein gekke huppelsprongen maakt en je nieuwe ideeën krijgt.
5) Gewoon: doen 🙂

En wie wél graag de uitdaging aangaat is welkom op de facebook-groep ‘DOGvision photo-challenges’ voor een wekelijks thema waarmee je aan de slag kan 🙂